בלוג

גיוס הון ליזמים באמצעות מצגת עסקית מקצועית

תוכן עניינים

תחילת הדרך של מיזמים רבים דומה במספר מובנים. רעיון מצוין של יזם שעלה במקרה במוחו, עשוי בעתיד לשנות תעשייה שלמה, ויש הוכחות היסטוריות. כך למעשה התחילו: "פייסבוק", הדיסק־און־קיי, אפליקציית ווייז, Airbnb והצלחות רבות נוספות. 

אחד ההבדלים המהותיים בין הרעיונות שהפכו למותגים מוכרים בתעשייה, לרעיונות שנגנזו עם השנים, קשור במידה רבה ליכולת הכלכלית של היזמים להפוך את החזון למציאות באמצעות גיוס משקיעים. תהליך ההשקעה אינו מסתיים כאשר החברה קיימת, ונהוג לחלקו לשלבים שונים על פי חיי המוצר. כל אחד מהשלבים הללו ידרוש סכום השקעה שונה ואסטרטגיה מתאימה לגיוס ההון.

השלב הראשון תחילת הקמת המיזם – Bootstrap

תחילת הדרך היא בדרך כלל ביצירת אב טיפוס ראשוני של האפליקציה או המוצר. אם מדובר במוצר שדורש השקעה כספית גדולה יהיה מדובר רק במצגת המציגה היתכנות. בשלב הזה בדרך כלל היזמים חוברים למתכנתים או אנשי מקצוע אחרים, המסוגלים לייצר את האב טיפוס (פרוטו־טייפ) הראשוני. חלק מהיזמים יעניקו שעות עבודה השוות להשקעה כספית, ואחרים יוצאו כספים מכיסם במטרה לפתח את המוצר. בדרך כלל ההשקעה הראשון לא תעלה על 50,000 דולרים. 

תהליך יצירת האב טיפוס לרוב כולל את העקרונות הבאים: 

  1. ארכיטקטורה נקייה: יצירת אב טיפוס עם ארכיטקטורה נקייה ומסודרת תורמת לניהול קוד יעיל ולתחזוקה קלה בעתיד.
  2. גיוון והתאמה: התאמת אב הטיפוס לצרכי המוצרים השונים בחברה, על מנת לאפשר שינויים והוספות בקלות עתידית.
  3. קיום תיעוד מקיף: יצירת תיעוד מפורט על המבנה והפונקציות של אב הטיפוס, כדי שכל הצוות יוכל להבין את השימוש והתפקוד שלו.
  4. בדיקות יחידה: יצירת יחידות בדיקה לאב הטיפוס, על מנת לוודא שהוא עובד כמצופה ולמנוע באגים.
  5. גמישות: יצירת אב טיפוס שניתן להתאים ולהתמודד עם שינויים ודרישות עתידיות, כגון הוספת יכולות ושינויי ממשק.
  6. ניתוח דרישות: ניתוח דרישות מדויקות וקיומן של המוצרים, על מנת להבין את הצורך באב הטיפוס ולפרט את היכולות והמאפיינים הנדרשים.
  7. ניתוח ותכנון מערכת: ניתוח הרכיבים השונים במערכת בצורה מדויקת ותקינה המתאימה למה שהמוצר המוביל משנה השוק אמור לבצע. 

שלב קדם הגרעין Pre-Seed

בשלב הבא החברה המתהווה זקוקה להון ראשוני, כדי להפיק מוצר מוגמר בכמות מספקת. ההון הנדרש למימוש מטרה זו תלוי במהות המוצר. אם מדובר במוצר טכנולוגי מורכב, סכום זה יכול להגיע למאות אלפי דולרים. אם מדובר במוצר פשוט יחסית, ניתן לגייס סכום בן עשרות או מאות אלפי דולרים. מקורות המימון בשלב הזה יכולים להיות מאנג'לים (משקיעים פרטיים), מימון המונים או חברות הון סיכון קטנות. אסטרטגית גיוס ההשקעה במקרה זה תתמקד בהצגת יכולות המוצר, המודל העסקי להפקת רווחים ממנו וכן הבידול של צוות המפתחים על פני חברות גדולות המוכרות.

ישנן מספר אסטרטגיות מובילות לגיוס כספי ההשקעה: 

  1. השקעה אישית: השקעה עצמית מצד מייסדי הסטארט-אפ היא הדרך הראשונה והמקור המקומי לגייס כסף. עליכם לשקול להשקיע ממקורות פרטיים או לשותף עם משקיעים אחרים שאתם מכירים ובהם מאמינים.
  2. קרנות: גיוס כסף מקרנות המתמחות בהשקעה בסטארט-אפים בשלב ההתחלתי. חשוב לחקור את הקרנות שמתאימות לתחום עיסוק הסטארט-אפ ולהתאים את ההצעה של לתנאים שלהן.
  3. מימון המונים: ישנם פלטפורמות בעיקר דיגיטליות אבל לא רק שבהן ניתן לגייס כסף מהציבור הרחב. באמצעות מימון שכזה, תוכלו לקבל תמיכה כספית מאנשים מן הציבור הרחב או מוסדות כלכליים.
  4. תחרות ותחרותיות: השתתפות בתחרויות סטארט-אפים ואתגרים עסקיים יעילות במטרה להגיע לקהל רחב של משקיעים פוטנציאליים. ניצחון בתחרויות שכאלה, בתחום שבו עוסק המוצר יכולות להביא לקידום הסטארט-אפ, ולגיוס כספים מוצלח. 

גיוס סדרות A,B,C Series

שלב זה יקבע את הסיכוי של החברה לגדול למותג ענק, או להישאר חברה קטנה שהפיקה מוצר. בשלב זה יתכן שירשם פטנט על מיזמים טכנולוגיים שהעניקו לחברה קניינים רוחניים מובילים. המוצרים מתחילים להיות משווקים ללקוחות קצה, והחברה כבר נמצאת ברווחיות מסוימת. מטרת ההשקעה היא לגדול ולצמוח, ולכן יתכן והיזמים יצטרכו להציג בפני המשקיעים הפוטנציאליים סטארט אפ, שנבנה במטרה להיות בין המובילים בתעשייה ולהוביל בעתיד לאקזיט. כל מצגת למשקיעים צריכה להיות מכוונת מטרה, להציג את הבידול של החברה ממיזמים דומים ולהוכיח הצלחות קיימות. אם יש לחברה לקוחות משלמים, חשוב להראות את פוטנציאל הצמיחה לשווקים נוספים, וכן אפשרות להגדלת סל המוצרים והשירותים של החברה. בשלב זה, חשבו על ההבדל בין "אפל" כיצרנית מחשבים בלבד ליצרנית של מוצרי טלפוניה מובילים.

על המצגת המנצחת בשלב הזה לכלול את הנקודות הבאות: 

  1. Storytelling: יישום עקרון זה במצגת הוא חשוב ביותר. יש לספר את סיפור של הסטארט-אפ בצורה מרתקת ומשכנעת, ולעדכן את הקהל בדרך שלבי הפיתוח וההישגים העיקריים, ולהוסיף רגעים אישיים ומרגשים.
  2. דגש על פוטנציאל השוק: הבהירו את הפוטנציאל הזה של הסטארט-אפ והצורך שיש במוצר או בשירות שהוא מציע. יש לשים דגש על מחקר שוק, גודל השוק והזדמנויות עסקיות מבטיחות. 
  3. מבנה ברור ומסודר: יצירת מבנה מסודר וברור במצגת הוא חיוני. שימוש בכותרות, תתי-כותרות, תמונות, גרפים וגרפיקות כדי להקל על הקריאה ולשדר את המסרים החשובים בצורה ברורה.
  4. מקצועיות ואמינות: יש לוודא שהמצגת מותאמת בצורה מקצועית לקהל המשקיעים הרצוי. השקעה בעיצוב מקצועי, בשימור סגנון החברה ובהצגת מסקנות מובנות במטרה ליצור אהדה מצד המשקיעים ורצון להשקיע בסטארט-אפ. 

אנחנו ב – Gecko נדע למקד את המצגת בדיוק לשלב בו נמצא הסטארט-אפ במטרה להשיג באמצעות המצגת את המטרה העסקית הנוכחית. 

שלב הבגרות – Maturity

בשלב האחרון החברה כבר פעילה ומשווקת את המוצרים והשירותים ללקוחות סופיים. כעת, כל שנותר לה כדי לממש את הפוטנציאל שראו בה חברות ההון סיכון בעבר הוא להירכש או להתמזג עם חברות ענק בתחומה. בשלב זה המצגות יהיו מכוונות למקבלי ההחלטה בקרב המתחרים הנוכחיים, או הארגונים הזקוקים לשירותים המיוחדים שפותחו בחברה. הפטנטים שפותחו והיכולות הטכנולוגיות ישחקו תפקיד מרכזי בשלב זה. הפעם המטרה אינה לגדול או לצמוח, אלא לקצור את הפירות של מאמצי הפיתוח מהיום הראשון שבו עלה בראשכם הקונספט הראשוני של החברה.

נמצאים באחד מהשלבים הללו של גיוס הון? גיוס משקיעים בכל שלב דורש את המצגת המתאימה, וחידוד הרעיונות להצגת חזון ממלא השראה. צוות Gecko ישמח להיות חלק בתהליך, ולהציג בפניכם את הנוסחה למצגות משכנעות שגייסו עד כה מיליוני דולרים.

השאר פרטים ונחזור אליך